Zeker jezelf



Onzekerheid


Onzekerheid is de bron van veel ongemak. Meestal komt onzekerheid voort uit het gegeven dat je maar weinig aandacht aan je zelfontwikkeling hebt besteed.


Je hebt je opgesteld als een volger van anderen. Daardoor heb je een beperkte kijk op jezelf.


Je mist de ervaring van fouten maken en van het oplossen van problemen.


Een eigen visie


Door bewust te leven en met jezelf bezig te zijn, ontdek je welke zaken je gedrag en denken beïnvloeden. Zo kun je kiezen voor wat je belangrijk vindt en wat niet.


Je kunt een eigen visie op het leven ontwikkelen. Dat geeft je houvast in tijden dat het niet mee zit. Je kunt dan op jezelf vertrouwen.

Mark Rutherford:
"De eis van zekerheid is een teken van zwakte, en als wij bij die eis blijven, leidt dat tot ontwrichting."


Tips


  1. Ga verstandig met je mentale energie om. Richt je tijd en je energie op zaken, die er voor jou toedoen. Wees alert dat je niet verstrikt raakt in bijzaken. Kies voor zaken die passen bij jouw visie op het leven.
  2. Houd controle over je negatieve gedachten. Wees je bewust van die gedachten en hoe zij je doen en laten beïnvloeden.


    Meestal gaat het om aannames, en zeker niet om feiten. Maak ze daarom niet belangrijk, en houd je aan de realiteit.

  3. Werk aan jezelf. Stel je zelf realistische doelen voor de langere termijn en houd je eraan. Zie tegenslag als een mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen en je verder te ontwikkelen.
  4. Reflecteer je vooruitgang. Het is goed om regelmatig je vorderingen op het gebied van zelfontwikkeling kritisch te bekijken. Om uit te zoeken wat er beter voor jou is.

    Je verantwoording te nemen voor die zaken waar het misging en die aan te pakken.

  5. Accepteer ongemak. Het valt niet altijd mee om je doel te bereiken. Soms vergt dat een flink portie doorzettingsvermogen. Maar het uiteindelijk overwinnen geeft je zelfvertrouwen een boost.
  6. Toon tevredenheid. Tevreden zijn met wat je hebt en wie je bent is belangrijk voor je welzijn. Ontevredenheid werkt destructief.


    Je gaat dwangmatig reageren, omdat je dat nare gevoel kwijt wil. Bijvoorbeeld koopwoede geeft je een kortstondig goed gevoel, maar al snel neemt de onrust de overhand.

  7. Breng evenwicht aan tussen emotie en verstand.

    Emotie speelt een belangrijke rol in ons handelen en onze verwachtingen.


    Om goede keuzes te kunnen maken moet je verstand en je emotie vrede hebben gesloten. Zij moeten elkaar de ruimte geven, zodat je evenwichtig kunt reageren.

  8. Blijf je waarden trouw. Jezelf kunnen zijn is belangrijk om goed te kunnen functioneren. Vaak ga je vergelijken, of doe je mee aan competitief gedrag.


    Dat werkt voor jou afbrekend. Onzekerheid en onrust nemen toe. Je raakt weg van jezelf en de stress zwelt aan en blijft aanwezig.


Terug naar boven




Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:



Burn-out:



Coachen:



Ontspannen:



Stress:



Zelfkennis:



Zelfvertrouwen:



Interessante sites: